Wandelmeditatie

Wat mag je verwachten?

  • wandeling van 3 tot 4km
  • in stilte
  • met verschillende oefeningen gericht naar bewustzijn, gewaarzijn, aandacht, zintuigen,…
  • met als doel: lichaam en geest, natuur en mens, drukte en stilte te verbinden

Wanneer?  woensdagavond van 19u30 tot 21u
Data: zomer 2023
Prijs: 
Minimum 5 deelnemers, maximum 8 deelnemers

Vertrekpunt: Relaxhuis Carpe Diem

Inschrijven: email via info@relaxhuiscarpediem.be of telefonisch op 0497/82 16 82

Wat is een wandelmeditatie?

bron: www.happywithyoga.com

Er zijn vele vormen van meditatie. De meeste zijn in een zittende of liggende houding. Maar een wandelmeditatie, de naam zegt het al, doe je lopend. De zomer is een heerlijk seizoen om een wandelmeditatie te doen.

Een wandelmeditatie verschilt van een gewone wandeling door je bewust te focussen op de kleinste details in je lichaam (met name je voeten, benen, ruggenwervel en schouders/nek) en de natuur om je heen.

Het is heel bewust lopen, een soort wandelen alsof je nog nooit gewandeld hebt.

Met deze tips haal je meer uit je meditatie wandelingen in de zomer.

Tip 1) Goede schoenen en comfortabele kleding

Het is voor de hand liggend: draag schoenen en kleding die goed zitten. Wandel je vaak? Dan zijn goede wandelschoenen een must.

Wandelen op je casual gympjes of hakken is niet goed voor je houding. Heb je geen speciale wandelschoenen? Gebruik dan bijvoorbeeld je hardloop schoenen.

Ook comfortabele kleding levert een positieve bijdrage aan een wandel meditatie. Het is fijn als de kleding ademt, niet te warm of te koud is en niet strak zit of knelt.

Het is zonde als je wandelmeditatie afgeleid wordt door kleding die niet lekker zit.

Sport- of yogakleding is over het algemeen heel geschikt om in te wandelen.

Tip 2) Blote voeten op het gras

Heb je gras in je tuin of vlakbij je huis? Dan is het super fijn om voor en na je wandeling je schoenen en sokken uit te doen en je voeten in het gras te zetten.

Voel de grassprieten onder je voeten en visualiseer dat er wortels uit je voeten komen die zich diep in de grond wortelen.

Het is een heerlijke manier van aarden en een perfect begin en einde van je loop meditatie.

Tip 3) Zet je telefoon uit

Als je gaat wandelen, kan het fijn zijn om een telefoon bij je te dragen omdat je wellicht wat verder van huis gaat.

Niets mis mee, maar zorg dat je hem uit zet zodra je wandeling start. Geen afleiding, appjes en piepjes. Een soort mini digitale detox.

Natuurlijk kan het handig zijn om een wekkertje te zetten. Dit kan met de meeste telefoons ook prima als je hem op vliegtuigstand zet.

Of misschien heb je een route kaart nodig, maak hier dan vooraf een foto van, zodat je deze kunt raadplegen zonder online te hoeven gaan.

Tip 4) Neem je tijd

Veel mensen merken dat ze pas na 10 tot 20 minuten echt in een ‘wandel’ staat zijn. De eerste 10 minuten kan je gedachte nog makkelijk afdwalen naar zaken van gister of morgen.

Geef jezelf de tijd om in die staat te komen.

Als je vaker wandelt zul je trouwens ontdekken dat je steeds gemakkelijker en sneller loslaat en in het nu bent. Maar tel dus, zeker als je net start, altijd 10 minuten extra op bij je uiteindelijke wandeling.

Eerst een stuk wandelen en je hoofd rustig laten worden en dan met de juiste intentie starten aan je lopende meditatie.

Tips 5) Spreek een intentie, affirmatie of mantra uit

Voordat je meditatie start kun je een intentie uitspreken. Dat kan heel simpel zijn ‘ik focus mij op mijn wandel meditatie’ of ‘ik geniet van de natuur’.

Tijdens de wandeling kan een affirmatie of mantra heel behulpzaam zijn. Dat kan en mag van alles zijn. Voorbeelden zijn ‘ik ben omringd door liefde’, ‘ik ben één met de natuur’, ‘ik ben geaard en bewust’, ‘de natuur geeft me positieve energie’.

Herhaal je affirmatie steeds, vooral wanneer je afgeleid wordt door gedachtes.

Tip 6) Loop en adem rustig

Neem je tijd. Je hoeft geen marathon te lopen, er is geen competitie. Als je merkt dat je gehaast gaat lopen, sta dan even een paar tellen stil.

Adem in, adem uit. Voel hoe je voeten contact maken met de ondergrond, hoe ze voelen als ze stil staan. Ben je weer kalm? Begin dan weer heel bewust met lopen, de ene voet voor de ander.

Tip 7) Kijk vooruit, niet naar beneden

Veel mensen zijn geneigd om naar beneden te kijken als ze wandelen. Probeer je hoofd omhoog te houden. Op die manier ga je meer voelen hóe je loopt, dan zien dát je loopt.

Bovendien is het recht vooruit kijken naar de horizon een fijne manier om je mind te ontspannen.

wandelmeditatie

Tip 8) Luister aandachtig naar de geluiden uit de natuur

Zeker in de zomer is er veel te horen om je heen. Laat gedachtes komen en gaan en focus je op alle geluiden uit de natuur. Hoor ze echt, niet ergens op de achtergrond.

Spits je oren en laat het binnen komen. Zelfs als er een auto voorbij komt, kun je het geluid heel bewust en aandachtig horen, zonder er een oordeel over te hebben.