Meditatie

Meditatie gaat over leren wat er op dit moment in je geest gebeurt, met compassie en zonder jezelf op je donder te geven. Meditatie zou het wel eens het ultieme hulpmiddel kunnen worden om je kop erbij te houden terwijl iedereen om je heen zijn verstand verliest. Vanbuiten lijkt het misschien alsof je niet veel meer doet dan met je ogen dicht op een kussentje zitten, maar vanbinnen train je delen van je hersenen die je helpen om je aandacht ergens op te richten, stress te verminderen, inzichten op te doen, je aanwezig te voelen en meer compassie te krijgen.

Je kledingkast opruimen

Het doel is om je geest op te ruimen, net zoals je een kledingkast zou uitmesten. We gaan op zoek naar wat er niet meer past en waarvoor je dat het beste kunt omruilen.

Meditatie gaat over leren wat er op dit moment in je geest gebeurt!

De geest valt te kneden. Je kunt onbehulpzame, negatieve gewoontes doorbreken en vervangen door positievere, opwekkendere gewoontes.

Je bent de architect van je eigen leven, dus je kunt niet de wereld de schuld geven van hoe jij in elkaar steekt. En zelfs je genen kunnen veranderen, afhankelijk van hoe je de wereld ervaart en daarmee ook hoe je denkt. (epigenetica)

MEDITATIEREEKS

Elke les bestaat uit een ademhalingsoefening in zit en een meditatie/visualisatie in lighouding.

Maandag van 18u45 tot 19u45
Data: 23 en 30 september – 7, 14 en 21 oktober 2024
Prijs: € 55 voor de 5 lessen (enkel voor de reeks in te schrijven)

Meebrengen: kussen en dekentje – een yogamatje ligt voor je klaar

Inschrijven via deze link
Minimum 6 – maximum 10 deelnemers.
Geen voorkennis vereist.

ADEMEN

We kunnen langer dan een maand zonder eten.
We kunnen bijna twee weken zonder slaap.
We kunnen een paar dagen zonder water.
Maar zonder adem gaan we binnen enkele minuten dood.

Zonder adem kunnen we niet leven… maar niemand leert ons hoe we moeten ademen.

De meeste mensen denken: Waarom zou ik iets moeten leren over ademen? Dat kan ik al, ik doe het al sinds mijn geboorte. Maar de meesten van ons kunnen niet goed ademen en houden vast aan ongezonde adempatronen. De meeste mensen gebruiken nog geen derde van hun longcapaciteit.

Net als gezond eten, beweging en slapen hoort ademen onlosmakelijk bij de mens. En net als deze zaken kan ademen worden verbeterd met oefening en discipline, waardoor het enorm veel goed kan doen.

Elke dag halen we zo’n 20000 keer adem – dat zijn 20000 kansen om meester te worden over lichaam en geest, en kalmer en bewuster te gaan leven.

Oosterse esoterische tradities als yoga en Chinese geneeskunde beseffen al lang wat de kracht is van bewuste ademhaling.

Het is geen luchtweg
Het is een pad
De ademhaling is het enige deel van het autonome zenuwstelsel dat beheersbaar is. Door bewust te ademen kun je alle andere delen wel beïnvloeden, reguleren en in evenwicht brengen. Het is een poort naar de contreien waarover je geen controle lijkt te hebben, een geheim pad naar het onderbewuste, dat verborgen is.

MEDITATIE

Mediteren is als sporten en gezond eten.
Je kunt ervoor kiezen om het niet te doen, maar het resultaat is niet wenselijk.
Mediteren is als tandenpoetsen voor je brein.
Als broccoli voor de geest.

Mediteren is de snelste, meest eenvoudige manier om in één klap een heleboel ellende te voorkomen, problemen op te lossen en blijdschap te introduceren.

Er is alleen één probleem: mediteren voelt moeilijk. En omdat de meeste mensen om je heen niet mediteren, krijg je het idee dat het misschien te moeilijk is. En dat je het daarom wel kunt laten zitten. Maar dat is een misverstand.

Als je wel mediteert, maak je alles makkelijker.
Meditatie is een vaardigheid die je moet leren en inoefenen, net zoals je vroeger leerde fietsen, zwemmen, koken en tandenpoetsen.

Waarom zou je mediteren?

  • je ziet dingen duidelijker
  • je krijgt meer compassie en wordt een liefdevoller persoon
  • je wordt minder gefrustreerd en kunt je boosheid sneller loslaten
  • je concentratie wordt beter waardoor je dingen efficiënter gedaan krijgt
  • je ervaart minder stress
  • je herkent de mentale patronen die je dagelijks bezig houden en leert om deze beter los te laten
  • je leert om beter in het moment te leven en minder op te gaan in de duizenden gedachten die je hebt