Hoe ontspan je je geest en krijg je meer innerlijke rust

Bron: www.verkenjegeest.com

Hoe ontspan je je geest en krijg je meer innerlijke rust

Innerlijke rust impliceert harmonie en emotioneel welzijn, tevredenheid met jezelf ondanks de dagelijkse strubbelingen. Maar het is niet makkelijk om je geest vrij te maken en meer innerlijke rust te vinden in een gejaagde en soms overweldigende omgeving.

Het bereiken van innerlijke rust is voor velen een hopeloze wens, maar er is geen reden waarom dit zo zou moeten zijn. Kleine veranderingen en strategieën kunnen je helpen je geest te ontspannen en die rust te bereiken die je zo nodig hebt en die zo goed voor je is, en ook voor de mensen om je heen.

De weg naar de innerlijke vrede is niet makkelijk. Het bereiken van innerlijke rust is een proces dat een bereidheid vereist om al het nutteloze los te laten en alle emoties te accepteren. Het bereiken van innerlijke rust impliceert bereidheid om te ontdekken wie je echt bent en de realisatie dat alleen jij in staat bent je emotionele reacties te beheersen.

Stel grenzen

Als je leven te druk is, moet je grenzen gaan stellen. Misschien moet je stoppen met de minder belangrijke dingen. Wees eerlijk tegen jezelf en maak jezelf vrij van de dingen die je echt niet nodig hebt. Maak je leven eenvoudiger.

“Het versimpelen van je leven is een van de stappen naar innerlijke rust. Een aanhoudende versimpeling zal een innerlijk en uiterlijk welzijn creëren die harmonie brengt in het leven.”

-Peace Pilgrim-

Zoek een ontspanningstechniek die voor jou werkt

Meditatie

Er zijn verschillende effectieve manieren om te ontspannen. Vind de manieren die goed zijn voor jou en pas ze toe. Van het luisteren naar muziek tot een stuk hardlopen, van yoga tot meditatie, kleuren, ademhalingstechnieken enzovoort.

Het belangrijkste is dat je een breed scala hebt aan manieren om te ontspannen, zodat je degene die het beste bij je passen op ieder moment kunt toepassen. Bovendien helpt het bij het bereiken van een innerlijke balans om iedere dag wat tijd vrij te maken om te ontspannen.

Maak van een mug geen olifant

Het veroorzaakt alleen maar meer stress als je van onbelangrijke dingen grote problemen maakt. Je komt iedere dag in aanraking met problemen, sommige ernstiger dan anderen, maar je hoeft ze niet allemaal op dezelfde manier te behandelen. Je moet leren onderscheid te maken en jezelf niet te laten overrompelen door de stress die door al het andere wordt veroorzaakt.

Een van de beste manieren om het dagelijks leven makkelijker, lichter, positiever en minder stressvol te maken, is om te leren geen problemen te creëren als er geen zijn. Als we gestrest zijn of ons down voelen, is het makkelijk om problemen veel dramatischer te maken dan ze echt zijn.

Om je geest te ontspannen tussen alle problemen door, vraag jezelf af wat er echt toe doet en voor wie, of het over vijf weken nog steeds een probleem zal zijn, of vijf maanden, of vijf jaar. Kijk om je heen en richt je op anderen. Je zal zien dat er mensen zijn die objectief gezien te maken hebben met veel lastigere situaties en die wel rust vinden, ondanks waar ze mee te maken hebben.

Doe het rustiger aan

Haastig leven veroorzaakt een emotionele chaos. Als je de snelheid van je lichamelijke acties vermindert terwijl je beweegt, spreekt of dingen doet (zoals autorijden, eten of werken), zal je stressniveau automatisch dalen.

Door het langzamer aan te doen, zullen er minder dingen zich ophopen in je geest en zal je in staat zijn om de details beter te zien. De vermindering van mentale en lichamelijke vermoeidheid die samengaat met het vertragen van je levensstijl zal ervoor zorgen dat je meer synchroniseert met jezelf.

Ruim je wereld op en gooi weg wat je niet meer nodig hebt

Je omgeving opruimen, zal ervoor zorgen dat je geest ook opgeruimder is. Een schone, eenvoudige, georganiseerde ruimte brengt helderheid en opgeruimdheid in de geest. Neem iedere dag een paar minuten de tijd om je huis op te ruimen en schoon te maken. Dit is erg ontspannend voor de geest.

Bloem

Als je opruimt en schoonmaakt, vergeet dan niet weg te gooien wat je niet meer nodig hebt, vooral de dingen waar je slechte herinneringen aan hebt of die gedachten veroorzaken die je geest overrompelen. Vergeet niet dat hoe eenvoudiger je omgeving is, hoe minder kans je hebt op afleiding.

Accepteer en laat los

Wat er is gebeurd, is gebeurd. Accepteer het en laat het los. Het maakt niet uit wiens schuld het was of wat er gebeurd zou kunnen zijn onder andere omstandigheden. Je moet die gevoelens laten verdwijnen en er niet meer over blijven piekeren. Om je geest te ontspannen, moet je alle negatieve gedachten en vervelende herinneren verbannen.

Richt je op het hier en nu, op de mogelijkheden die je nu hebt. Kijk naar de toekomst zonder schuldgevoelens en wrok.

Los je problemen nu op

Als je een probleem hebt, los het dan op. Laat tijd niet voor je beslissen. Het oplossen van problemen bevrijdt je van stress en zorgt ervoor dat je het los kunt laten. Je moet je problemen onder ogen zien, zelfs als je de oplossing niet fijn vindt of wanneer het moeilijk te accepteren is.

Hoe meer tijd verstrijkt, hoe ingewikkelder dingen worden en hoe moeilijker het wordt om beslissingen te nemen of de consequenties te accepteren.