Etherische olie

Lees hieronder meer over:
– welke olie geschikt is voor welke chakra
– etherische olies en hun spirituele werking

Een overzicht met welke olie geschikt is voor welke chakra

Basischakra (stuit- of wortelchakra)


Bevindt zich ter hoogte van het stuitbeen, onder aan de wervelkolom.

Men noemt dit chakra ook wel overlevingschakra, omdat dit chakra gericht is op overleving en bevrediging van alle basisbehoeften zoals eten, drinken en slapen. Het zorgt voor het aanwezig zijn in de wereld en in je lichaam. Het basis-chakra is een soort fundering waardoor de mens verbonden is met de energie van de aarde. AIs iemand weinig lichamelijke energie heeft of niet goed in zijn vel zit, stroomt de energie niet goed meer door dit chakra (blokkade).

Geschikte etherische olie: sandelhout, basilicum, ceder, kaneel.

Heiligbeenchakra (milt- of sacraal chakra)


Bevindt zich iets onder de navel, bij het heiligbeen.

Het heiligbeenchakra regelt onze emoties, begeerte, seksualiteit, bezorgdheid en creativiteit. Shock, akelige ervaringen of problemen kunnen dit chakra blokkeren.

Geschikte etherische olie: citroen, bergamot, jasmijn, roos, sandelhout en ylang ylang.

Zonnevlechtchakra


Bevindt zich net onder het borstbeen, bij de maag.

Eigenwaarde, vertrouwen, keuzevrijheid en wilskracht horen bij dit chakra. Het representeert ook de zonneschijn in het leven. Wie bang of nerveus is, voelt de maag vaak samentrekken; dit is spanning in het zonnevlechtchakra. Het zonnevlechtchakra is gebaat bij zonnige, versterkende en rustgevende geuren.

Geschikte etherische olie: citroen, grapefruit, mandarijn, mirre, sinaasappel, vanille en vetiver.

Hartchakra


Bevindt zich bij het hart.

Het hartchakra verbindt de onderste drie chakra’s met de bovenste drie en is het centrum van liefde, verwantschap, medegevoel, vrijheid en innerlijke ruimte. Als dit chakra geblokkeerd is dan kost het moeite om liefde toe te laten.

Geschikte oliën zijn: roos, neroli, geranium, vanille en ylang ylang.

Keelchakra


Bevindt zich bij de keel.

Het keelchakra representeert elke vorm van communicatie, waarheid en integriteit. Bij mensen die moeilijk hun gevoelens kunnen of durven te uiten of mensen die angst hebben hun mening te uiten uit angst anderen te kwetsen, kan er een blokkade optreden in het keelchakra.

Geschikte etherische oliën: jeneverbes, kamille, den, marjolein, mirre en roos.

Voorhoofdchakra (derde oog)


Bevindt zich tussen de wenkbrauwen.

Het voorhoofdchakra wordt ook wel het derde oog genoemd. Het voorhoofdchakra heeft ook te maken met het denken, met verstand en inzicht. Een geopend voorhoofdschakra zorgt ervoor dat de beide hersenhelften, ratio en gevoel, harmonieus kunnen samenwerken.

Geschikte oliën zijn:  laurier, mirte, pepermunt, rozemarijn en scharlei.

Kruinchakra (kroonchakra)


Bevindt zich bovenop de schedel.

Het kroonchakra representeert onze bewuste en onbewuste gedachten en structuren, ons geloofssysteem en het kennen van de zuivere intuitie. Het kan zich over het algemeen pas openen als we enigszins geestelijk volwassen zijn en spiritueel ontwikkeld. Dit chakra staat in verbinding met het kosmische bewustzijn.

Geschikte oliën zijn: lavendel, roos, sandelhout en wierook.

Gebruik van etherische olie om de chakra’s in balans te brengen

Veel etherische oliën werken op meerdere chakra’s. Zo werkt roos bijvoorbeeld op het hart-, sacraal, en kruinchakra. Sandelhout op het sacraal- en kruinchakra.

Een chakra olie is heel eenvoudig zelf te maken door 1-5 druppel van een etherische olie toe te voegen aan een eetlepel koudgeperste basisolie, bijv. amandel- of jojoba olie. Hiermee kan de betroffen chakra gemasseerd worden om deze weer in balans te brengen.

Het kan ook ondersteunend werken bij meditatie voor een bepaalde chakra. Hiervoor kan je de betreffende etherische olie ook verdampen in een aromadiffuser of op een geursteen.

 

Etherische olieën en hun spirituele werking

                                                                                         Dennen olie
Brengt een zuiverende en vriendelijke sfeer in huis. Deze olie verfrist de omgeving van onvriendelijke en negatieve gedachten. Voor sommigen is de olie ook een afrodisiacum.  De olie is reinigend en stimulerend, hij geeft de gebruiker meer energie. Gebruik de olie ook om de meditatieruimte te reinigen.

Ylang Ylang olie
Zorgt voor een harmonische en rustige sfeer die stimulerend werkt op een goede conversatie, begrip en samenwerking. Voor mensen die voortdurend onder stress staan werkt Ylang Ylang zeer ontspannend. Deze zoet geurende olie roept gevoelens van vrede op en verdrijft kwaadheid. De zoete geur is goed te mengen met een Citrus-olie die de geur wat frisser maken en bovendien de kalmerende eigenschappen versterken.

Geranium olie
Heeft een genezende en rustgevende werking waarin men gelijkmoedigheid en evenwicht kan terugvinden. Deze olie werkt ontspannend en opwekkend bij mensen die geestelijk uitgeput zijn of een zwakke constitutie hebben. Deze olie beschermt ook tegen vijandige of negatieve invloeden en trekt vriendelijkheid aan.

Palmarosa olie
Opent het hart, ontspant de zenuwen en kalmeert de geest. Het herstelt de innerlijke balans en werkt ontspannend bij stress en gejaagdheid. Verdampen van de olie brengt jaloezie en bezitterige gevoelens onder controle. Ook fijn om te verdampen bij rusteloosheid, slapeloosheid en angst.

Nerolie (oranjebloesem)
Neroli-olie heeft eeuwen lang een reputatie gehad als liefdesdrank.  Neroli-olie wordt altijd geassocieerd met zuiverheid, waarschijnlijk door de symbolische betekenis die schuilt in de blankheid en de zuiverheid van de bloemen. Wanneer wij overspoeld worden door alledaagse be-slommeringen, brengt het ruiken van Neroli ons weer in contact met ons hogere zelf. Misschien is dat de reden dat de olie zo ’n diep kalmerende en ontspannende uitwerking heeft op zowel ons fysieke lichaam als op ons denken.

Bergamot olie
Het verdampen van Bergamotolie werkt ontspannend en opwekkend en is bijzonder geschikt voor mensen die gedeprimeerd zijn. De olie geeft mentale kracht en energie. De groene kleur van Bergamotolie wijst op een affiniteit met de hartchakra. Het is een waardevolle olie voor verdrietige mensen. Mensen met verdriet staan niet meer open voor het ontvangen en geven van liefde, de vertroostende en kalmerende olie kan ervoor zorgen dat de chakra geneest en weer openstaat voor vreugde.

Cederhout olie

Cederolie heeft een verzachtende en zuiverende werking, zijn geur trekt liefde en gezelligheid aan. Hierdoor wordt begrip voor elkaars gedachten en wensen gestimuleerd. Ceder wordt vaak gebruikt als afrodisiacum bij angstige en depressieve mensen, de olie heeft ook een verdovende werking.
Ceder is verwarmend, versterkt het gevoel van eigenwaarde en helpt bij het loslaten van de door de omgeving opgelegde verwachtingspatronen. Men gelooft dat het spirituele leven door het verdampen van Cederolie wordt versterkt en dat de banden met het goddelijke erdoor worden aangehaald. Ceder kan ons helpen een gevoel van evenwichtigheid en een gevoel dat wij ons eigen leven beheersen, te ontwikkelen en te handhaven.

Sandle Wood
is zeer geschikt bij meditatie. Deze olie geeft inzicht en verlichting aan hen die eerlijk op zoek zijn naar zichzelf. Bij meditatie maakt Sandelhout rustig en open. Het helpt een mens over zijn teleurstellingen heen te kijken en weer contact op te nemen met de mensen en de wereld om haar heen. Sandelhout geeft de wil om te genezen. Sandelhoutolie beïnvloedt de chakra-energie op vele manieren, het is een complexe olie met veel verschillende effecten op subtiel niveau. Een van de grootste verdiensten van de olie is dat ze een verbinding tot stand brengt tussen de wortel- en de kruinchakra.

Eucalyptus
Eucalyptusolie heeft een zuiverende en genezende werking. Deze essence werkt vooral bij mensen die zich slecht kunnen concentreren of die lichamelijk en geestelijk uitgeput en verzwakt zijn.
Deze olie zuivert de atmosfeer en bevordert genezing. De olie beschermt eveneens tegen negatieve gedachten. Eucalyptus is een sterk antisepticum met een zuiverende werking. Dit geldt ook voor het spirituele niveau, brand het op plaatsen waar negatieve energieën voelbaar zijn. Zoals op plaatsen waar ruzies of twistgesprekken plaatsvinden of daadwerkelijk gevochten wordt.

Patchouli
Helpt onze energie te aarden en zorgt ervoor dat we voeling blijven houden met ons fysieke lichaam . Patchouli wordt geassocieerd met de wortelchakra en heeft daarop ook een versterkende en aardende invloed. Patchouli werkt eveneens op de tweede chakra en wordt door velen beschouwd als een afrodisiacum.

Salie
Helpt bij moedeloosheid, helpt bij levensmoeheid, geeft eigen kracht weer terug, beschermt tegen negatieve invloeden van buitenaf, bevordert de zelfhelende zielskracht, goed voor tere mensen, goede voor mensen die angst hebben om afgewezen te worden, geeft evenwichtigheid.

Rozenhout olie
Kalmeert de zenuwen en heeft een verzachtende, kalmerende en ontspannende werking op melancholische, depressieve mensen. Rozenhoutolie wordt geassocieerd met de kruinchakra en kan onder de juiste omstandigheden het effect hebben dat deze chakra zich opent. Het gebruik van Rozenhout is waardevol tijdens een meditatie of andere activiteiten op het spirituele vlak.

Jeneverbes olie
Heeft een kalmerende, rustgevende en verfrissende werking. Vooral mensen die lijden aan stress of angsttoestanden, vermoeidheid of overspannen zijn kunnen de olie gebruiken. Jeneverbesolie is een ontgiftende olie die grote diensten bewijst bij het opruimen van opgehoopte negatieve energieën, vooral als die ontstaan zijn door contact met mensen met wie men zich op geen enkele manier verwant voelt. De olie kan ook gebruikt worden om kamers en gebouwen te zuiveren van ongewenste energie. Zoiets is heel nuttig als er een nieuw huis wordt betrokken of als er iets onprettigs in het eigen huis is gebeurd.

Sinaasappel olie
Om een aangename, rustgevende atmosfeer te creëren. Voor het verminderen van gevoelens van angst en om het inslapen te bevorderen. Verlicht depressies, vermindert stress, zenuwachtigheid en rusteloosheid. Deze olie heeft een ontspannende werking

Lemongrass
Werkt zuiverend en stimuleert het bewustzijn. Verfrist de geest en helpt bij geestelijke vermoeidheid en concentratieverlies.
De olie werkt kalmerend op het zenuwstelsel en is door de sterke citroengeur insectenwerend. Maakt optimistisch, hij verdrijft een slecht humeur en negatieve gedachten. Verhoogt de concentratie.

Niaouli
Zorgt thuis voor een harmonische en kalme sfeer waarbij je tot rust kan komen.
Niaouli heeft een rustgevende en kalmerende werking.
Deze olie werkt harmonisch en beschermt tegen negatieve invloeden van buitenaf.
Verzacht diepliggende traumatische wonden en verleent de kracht die nodig is om door te gaan. Herstelt het zelfvertrouwen in tijden van hevige emotionele gemoedswisselingen .
Niaouli is een olie die rust en harmonie aantrekt waardoor je innerlijk rustig wordt.
Ze zorgt er ook voor dat je in stormachtige tijden je doel voor ogen houdt.

Pin (pijnboom – Pinus Sylvestris)
Dennenolie brengt een zuiverende en vriendelijke sfeer in huis. Deze essence verfrist de omgeving van onvriendelijke en negatieve gedachten. Voor sommigen is de olie ook een afrodisiacum.
De olie van de Grove Den is reinigend en stimulerend, hij geeft de gebruiker meer energie. Gebruik de olie ook om de meditatieruimte te reinigen.
Niet meer dan max 2 druppels in de wierook toevoegen!

Tijm
Tijm stimuleert geestelijke concentratie. Deze essence heeft een ontspannende en licht verdovende invloed zodat hij goed aangewend kan worden bij slapeloosheid en overspanning. Kan worden gebruikt in leef- of slaapruimte.

Lavendel
Lavendel heeft een genezende en zuiverende werking. De olie schenkt liefde en tederheid en beschermt tegen negativiteit. Lavendel stimuleert het denken en ontspant de zenuwen. Lavendel kan worden gebruikt om een huis of een kamer te zuiveren van negatieve energieën. De evenwicht-scheppende eigenschappen zijn vooral duidelijk te zien bij de chakra`s, waar Lavendel de hogere en de lagere chakra’s met elkaar in evenwicht brengt. Lavendel heeft een positieve uitwerking op alle chakra’s en heeft zowel een kalmerend als een energetiserend effect.

Rozemarijn
Zuivert lichaam en geest en stimuleert een blijde, optimistische sfeer. Gebruik rozemarijn als je moe bent of in de put zit. Op apathische, chaotisch denkende, fysisch verzwakte of geestelijk uitgeputte mensen heeft deze essence een opwekkende en verwarmende werking. Rozemarijnolie een paranormale beschermolie, verdamp de olie in huis tegen negatieve invloeden. De olie heeft een bijzondere betekenis voor de voorhoofdchakra en stimuleert hersenen en mentale activiteiten.

Citroen
Heeft een verfrissende en zuiverende werking. De olie versterkt en kalmeert bij overspanning en geestelijke uitputting. Hij geeft de kracht om de problemen van de dag aan te kunnen. Bij mensen die slaapproblemen hebben helpt Citroen tot rust te komen en bevordert het inslapen. Als Citroenolie in kantoor of werkkamer verdampt wordt, verhoogt dit de concentratie en de productiviteit stijgt. Citroen brengt licht in onopgeloste problemen, reinigt en ondersteunt het onderscheidings-vermogen. Waar de vreugde verdwenen is brengt Citroen meer vrolijkheid en levenslust.